Jste vášnivý houbař, ale jíst smaženici vám připadá fádní? Chcete ochutnat nějaký nový pokrm z hub, který jste dosud nevyzkoušel?  Máme pro vás pár skvělých houbových receptů pro pravé chlapy.

Plněné bedly

Velmi jednoduchý recept, který lze aplikovat i na jiné druhy hub s větším kloboučkem. K přípravě plněných bedel potřebujete očištěné bedly bez nožiček (jen kloboučky), vejce, olej, sůl, česnek, majoránku, mletý kmín, strouhaný tvrdý sýr (např. eidam), hladkou mouku a strouhanku. Kloboučky plníme předem připravenou směsí, množství ingrediencí je individuální podle potřeby. Směs na plnění vytvoříme smícháním nastrouhaného sýra, drceného česneku, špetky soli, majoránky, kmínu a rozklepnutých vajec. K zahuštění směsi použijeme strouhanku. Následně kloboučky bedel či jiných hub naplníme směsí a obalíme v trojobalu. Hotové kloboučky podáváme s vařeným bramborem a pikantním zelným salátem.

Jelení steak na liškách

Skvělou chuťovou kombinaci představuje zvěřina s houbami. K přípravě tohoto receptu potřebujete 400 g jelení roštěné, mletý černý pepř, sůl, máslo, drcený jalovec, olej, hrst lišek (lze nahradit hříbky), 150 ml smetany na vaření, 100 ml bílého vína a naložený zelený pepř. Nejdříve si jelení maso nakrájejte na cca 2 cm vysoké plátky. Potřete je olejem, opepřete a potřete drceným jalovcem, ale nesolte! Takto připravené maso nechte aspoň hodinku odležet. Pak steaky prudce opečeme na pánvi z každé strany. Maso vyjmeme z pánve a odložíme na později, udržujeme je teplé. Do vzniklého výpeku přidáme kousek másla a lišky. Jakmile houby orestujeme, přidáme 2 lžíce nakládaného zeleného pepře, víno a smetanu. Vše promícháme. Nyní odložené maso osolíme a zalijeme omáčkou z lišek. Podáváme s karlovarským knedlíkem.

Kotrčová polévka

Chutnou a vydatnou polévku k večeři či lehkému obědu si můžete připravit z kotrče kadeřavé. K její přípravě budete potřebovat 400 g kotrče, sůl, pepř, majoránku, drcený kmín, sladkou a pálivou papriku, 2 polévkové lžíce vepřového sádla, 1 cibuli, 3 stroužky česneku a 2 polévkové lžíce hladké mouky. Houby důkladně očistíme a nakrájíme na nudličky. Pak nadrobno nakrájíme cibuli, kterou zpěníme na sádle. Přidáme sladkou a pálivou papriku (cca 2 čajové lžičky) a houby. Následně zalijeme směs vodou a půl hodiny dusíme. Houby by měly být po dušení měkké. Polévku zahustíme jíškou, přisolíme, dochutíme česnekem, pepřem, majoránkou a kmínem. Vše důkladně promícháme, a ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku podáváme s chlebem.

Svět Dnes na Facebooku