Thajská kuchyně – co ochutnáte během cesty do Thajska

Redakce dopopručuje

Proč se vyplatí zvolit truhlářství namísto běžného obchodu s nábytkem?

Zařizujete atypický interiér? Nebo jednoduše toužíte po nábytku, který...

Zdravotnické přístroje a vybavení, bez kterého se neobejdete

Najít spolehlivého partnera ve světě zdravotnického vybavení, který přináší...

Reklamní předměty a firemní dárky

Reklamní předměty se stále udržují na špičce oblíbených marketingových...

Thajská kuchyně není potěchou pouze pro žaludek, ale také pro oči. Většina thajských jídel je velmi silně kořeněná, zároveň ji lze velmi snadno a rychle uvařit. Mezi nejčastější způsoby tepelné úpravy patří restování, smažení, fritování a grilování. Při samotné konzumaci se nepoužívají nože, proto musí být maso před zpracováním nakrájeno na malé kousky. Na rozdíl od nás Evropanů považují Thajci za hlavní jídlo dne večeři, která se skládá z několika chodů. Večeři obvykle tvoří polévka, hlavní chod a moučník.

Hlavní suroviny

  • rýže, nejkvalitnější je jasmínová
  • mořské a sladkovodní ryby, krevety, chobotnice, …
  • jídla bývají doplněna omáčkami a dresinky
  • bylinky, koření
  • zelenina, ovoce

Co v Thajsku musíte ochutnat

Pokud se vydáte na dovolenou do Thajska, mějte na pozoru, že thajská kuchyně je opravdu pálivá a mnohdy se stává, že pokud jídlo není dostatečně ostré, není považováno za vhodné ke konzumaci.

Bami Haeng Mu Daeng – toto jídlo naleznete většinou v pouličních stáncích. Pokud si jej objednáte, dostanete vaječné nudle s vepřovým masem.

Kaeng Khiao Wan – neboli zelené kari, které svou barvu získalo díky místní ingredienci kari pastě. Jde vlastně o maso, které dostanete s omáčkou, jenž je uvařena z již zmíněné kari pasty, kokosového mléka a chilli papriček. Toto jídlo lze také označit za jedno z nejpálivějších v této oblasti.

Tom Yam – oblíbená polévka Thajců, kterou lze ochutnat snad v každém pouličním stánku. Polévka má pikantní nakyslou chuť a základ tvoří krevety, citronová tráva, zelenina a chybět samozřejmě nesmí zázvor s rybí omáčkou.

Místní delikatesy, které málokdo ochutná

Drůbeží pařátky

Pokud pojede do Thajska, určitě na každém rohu objevíte drůbeží pařátky. Ochutnat je lze buď v polévce, nebo ogrilované na špejli. Ne každý však sebere odvahu a pařátky ochutná.

Hmyz

Další delikatesou jsou různé druhy hmyzu. Jako pochoutku si tak můžete dát ofritované červy, kobylky, šváby a mnoho dalších. Pro Thajce není konzumace hmyzu ničím neobvyklá jako pro nás Evropany. Navíc hmyz údajně obsahuje mnoho vitamínů.

Komu thajské jídlo zachutná

Thajská kuchyně není zrovna určena pro někoho, kdo nemá rád pálivé. Na druhou stranu však věříme, že při návštěvě Thajska najdete i méně ostrá jídla, a určitě si pochutnáte. Pro gurmány jsou k ochutnání jídla jako drůbeží pařátky či nejrůznější druhy hmyzu, včetně červů.

 

Svět Dnes na Facebooku
euro