Množství zkonzumovaného masa ovlivňují ceny a aktuální trendy

Redakce dopopručuje

Proč se vyplatí zvolit truhlářství namísto běžného obchodu s nábytkem?

Zařizujete atypický interiér? Nebo jednoduše toužíte po nábytku, který...

Zdravotnické přístroje a vybavení, bez kterého se neobejdete

Najít spolehlivého partnera ve světě zdravotnického vybavení, který přináší...

Reklamní předměty a firemní dárky

Reklamní předměty se stále udržují na špičce oblíbených marketingových...

Průzkumy potvrzují, že se Češi stále více zajímají o to, co jedí a jak žijí. To je samozřejmě důsledkem dlouhodobějšího trendu, který propaguje zdravý životní styl a klade kvalitu vysoko nad cenu při výběru potravin. Lidé se tak pomalu vrací do starých časů, kdy každý znal osobně jak svého kadeřníka či lékaře, tak i řezníka či pekaře. Díky tomu si i dnes můžete koupit kvalitní maso s prokázaným původem. To se sice projeví na ceně, která je o poznání vyšší než ta, za kterou by koupili maso z velkochovu, ovšem ta chuť je nesrovnatelná, jak velkou cestu jsme museli ujít, abychom začali klást větší důraz na kvalitu?

maso-chlap-s-vidlickamaHovězí maso v hlavní roli trháku Noční můra z jídelny

Cesta to byla dlouhá, od školních jídelen, které spolehlivě většině z nás na dlouhé roky znechutili hovězí maso. O něm máme v podvědomí sině zakódováno, že musí být jen a pouze tuhé a bez chuti. Přitom právě hovězí maso je tak lahodné, je-li kvalitní a k jeho přípravě není nutné trávit půl dne u sporáku. Hovězí guláš přece nic nenahradí a nenechte se zmást, dobrý je i z libového a pak ho budou milovat i vaše děti. Cena tohoto masa je relativně vysoká, ale jednou za dva týdny si ho jistě může dovolit většina z nás.

Vepříka do každé domácnosti

Vepřové maso a jeho obliba přetrvává po dlouhá desetiletí bez ohledu na politickou situaci nebo aktuální trendy. Chutné maso, které lze připravit na mnoho způsobů a v relativně krátké době je cenově dostupné, ve skutečnosti se dlouhodobě drží jako nejlevnější dostupné maso. Je tučnější a proto by nemělo být součástí jídelníčku příliš často.

Zdravá drůbež…

Drůbeží maso je častým předmětem sporu ve vztahu ke zdraví. Obecně je tento druh masa velmi zdravý vzhledem k nízkému obsahu tuku, záleží ale na tom, odkud maso pochází. Zde platí, snad více než u kteréhokoliv jiného masa, že velkochov je skutečně nešťastný způsob chovu. To vše se samozřejmě podepíše na chuti.

Cena až na posledním místě?

Možná je na čase, vrátit se zpět v čase a možná za trochu více peněz kupovat kvalitnější maso i jiné potraviny, které není nutné jíst denně. Kromě masa to mohou být i vejce a některá zelenina či ovoce. Pokud budeme více řešit co jíme a nenecháme se ošálit až nesmyslnými cenami, bude více těch, kteří budou motivováni chovat zvířata v dobrých podmínkách a prodávat kvalitní maso a u masa to samozřejmě nekončí. Stačí se jen přestat bát si říct o něco víc než jsou jen pěkně vyskládané krabičky plné masa bez chuti za akční ceny.

Svět Dnes na Facebooku
euro