Po té, co se minulý rok do Česka dostal projekt veřejných lednic, kde je možné sdílet jídlo, které už nenajde využití, nachází stále více příznivců. Po Plzni a Českých Budějovicích se letos inspirovala i Praha a Litoměřice. Vždy jde o iniciativu jednotlivce. Ti jsou motivováni až alarmujícími čísly, která vypovídají o tom, kolik jídla se nespotřebuje a tedy vyhodí. Je to krásná a chválihodná myšlenka. Kéž se najde více jednotlivců a ti utvoří skupiny, aby se do povědomí lidí dostalo jak zásadní je neplýtvat zbytečně jídlem. Idea sdílení jídla tkví v tom, že jednoduše poskytnete potraviny, které byste jinak vyhodili. Nesmí být pochopitelně zkažené nebo jinak závadné. Nevadí, jsou-li potraviny po expiraci s tím nemá mnoho lidí problém. Lednice se vyskytují v obchodech nebo kavárnách či v jejich blízkosti. Projekt nebyl primárně zaměřen na pomoc sociálně slabým, ale skutečně jen jako prostředek v boji proti plýtvání. Ovšem jeho dosah může být mnohem větší. V zahraničí se připojují i obchody a restaurace a nabízejí jídlo, které nespotřebovali a bylo by jinak vyhozeno.
Nabízí se otázka, jak dospět do fáze, aby nevznikala potřeba jídlo někam nosit a nabízet jiným. Faktem je, že se kupuje více jídla než se sní a v tom je zásadní problém. Supermarkety a hypermarkety, do kterých se jezdí za výhodnými nákupy totiž svádějí k velkým nákupům. Abychom ušetřili na pohonných hmotách a nakoupili co nejvíce zboží v akci. Lednice a spižírny potom přetékají a běžně se stává, že mnoho jídla se nestačí sníst před expirací. K zamyšlení je tedy v první řadě styl, kterým nakupujeme. Nákupní chování by mělo být tomuto přizpůsobeno. Jistě, nakupovat těžké věci a nosit je z obchodů daleko až domů je náročné. Zkuste tedy alespoň nakupovat lokálně ty potraviny, které mají kratší trvanlivost. Nejvíce se vyhodí pečiva a ovoce se zeleninou. Pokud máte obchod poblíž, nakupte vždy jen pár kusů na druhý den, třeba cestou z práce. A obecně více přemýšlejte nad tím, co kupujete a zda to stačíte spotřebovat.