Jak se vaří káva v zahraničí?

Redakce dopopručuje

Proč se vyplatí zvolit truhlářství namísto běžného obchodu s nábytkem?

Zařizujete atypický interiér? Nebo jednoduše toužíte po nábytku, který...

Zdravotnické přístroje a vybavení, bez kterého se neobejdete

Najít spolehlivého partnera ve světě zdravotnického vybavení, který přináší...

Reklamní předměty a firemní dárky

Reklamní předměty se stále udržují na špičce oblíbených marketingových...

Máte svůj oblíbený způsob přípravy kávy, který je pro vás jasnou volbou? Pokud vám káva chutná, dejte jí šanci i v jejích jiných podobách, které vás mohou také zaujmout! Dnes vám totiž představíme tři způsoby vaření kávy, které jsou tradiční pro Irsko, Vietnam a Itálii. Věříme, že si je oblíbíte také. Jdeme na to!

Na všechny druhy přípravy kávy budete potřebovat kvalitní domácí nebo profesionální kávovar, frenchpress, Phin filtr nebo aeropress, který vám vytvoří dokonalé espresso. Nutná bude i mletá nebo zrnková káva, nejlépe vždy z dané země. Pokud je ale neseženete, bude určitě skvělá i mletá či zrnková káva Lavazza, káva Vergnano nebo mletá i zrnková káva Segafredo.

 

Veitnamská káva s vajíčkem

Ingredience:

1 žloutek

2-3 ČL vietnamské kávy

1 ČL medu

1 větší ČL vietnam. salka

Postup:

Do sklenice, ve které budeme kávu podávat, nalijeme vroucí vodu, aby se vyhřála. Do jiné sklenice vyklepneme 1 žloutek a 1 lžíci medu. Společně vyšleháme do jemné pěny. Do předehřáté sklenice nalijeme lžíci vietnamského salka, na které necháme překapat pomocí Phin filtru kávu. Až je káva překapaná, na její vršek nalijeme vaječnou směs. Kávu poté dobře promíchejte a můžete pít. V horkém podnebí Vietnamu se káva podává i vychlazená s ledem pro skvělé osvěžení.

 

Pravé italské cappucino

Ingredience:

1 klasické espresso

plnotučné kravské mléko (čím tučnější, tím lahodnější chuť cappucina)

Postup:

Pro přípravu cappucina budete potřebovat automatický nebo pákový kávovar. O dobře udělané cappucino byste si nikdy neměli spálit rty. Nejprve si připravte klasické espresso. Na povrchu má 1-2 cm husté mléčné pěny. Tu vytvoříte pomocí parní trysky na kávovaru. Trysku uvolněte, do poloviny džbánku nalijte dobře vychlazené plnotučné kravské mléko, ponořte trysku asi 2 cm pod hladinu, otevřete ventil, a pomalými pohyby nahoru a dolů pohybujte džbánkem. Dávejte si pozor, abyste trysku nikdy nevynořili. Znovu pak ponořte trysku 2 cm pod okraj a nakloňte džbánek, aby se vytvořil vír. Uzavřete parní ventil. Pokud neudržíte ruku na džbánku s mléčnou pěnou, má správnou teplotu. Pěnu pak nalijte na espresso, zkušený barista může vytvořit i krásné obrázky jako jsou rozetky, srdíčka, květiny nebo medvídci.

 

Irská káva

Ingredience:

1 klasické espresso

2 ČL třtinového cukru

3 cl irské whiskey

30% smetana

Postup:

Servírovací sklenici si předehřejte horkou vodou. Připravte si pomocí kávovaru, french pressu nebo aero pressu espresso. Do vyhřáté sklenice přidejte 2 lžičky třtinového cukru, které zalijete čerstvě připraveným espressem, cca 3 cm pod horní okraj. Irskou whiskey přilijte do kávy. Dobře vychlazenou 30% smetanu vyšlehejte metličkou nebo mixérem, kterou poté velmi pomalu nalijte na hladinu horké kávy tak, aby se nepotopila. Můžete lehce posypat skořicí a podávat.

Který druh přípravy kávy vás zaujal nejvíce?

 

Svět Dnes na Facebooku
euro