Přepuštěné máslo neboli ghí se v indické kuchyni využívalo odjakživa. V evropských podmínkách se začalo hojně využívat až před několika lety. Doteď však spousta z nás netuší, jaké výhody či nevýhody přepuštěné máslo nabízí a jak by se mělo během přípravy pokrmů zužitkovat. Stejně tak spousta konzumentů tápe nad tím, co je zdraví prospěšnější, zda klasické máslo, anebo právě jeho přepuštěná varianta.

Co se skrývá pod označením ghí?

Přepuštěné máslo, známé také pod označením ghí, je variantou, která se od běžného másla liší tím, že z něj byla odstraněna voda a mléčná sušina, čímž se přispěje k výraznější chuti i barvě másla. V Indii ho lidé po generace používají zejména proto, že dobře snáší teplé počasí a nekazí se. Z toho důvodu se ghí nemusí skladovat v lednici, ale bohatě postačí pokojová teplota, během níž přepuštěné máslo vydrží až několika týdnů. Ojediněle je možné přepuštěné máslo v akci zakoupit za příznivé ceny, a to využitím nabídky akčního letáku Lidl. Případně je možné ghí zakoupit ve specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo si jej vyrobit doma. 

Výhody přepuštěného másla

Ghí je zdrojem několika důležitých látek, mezi které se řadí například vitaminy A a E, obdobně je na tom ale i klasické máslo, které, na rozdíl od toho přepuštěného, je možné zakoupit za daleko nižší ceny. Velmi často se navíc v Lidl letáku nebo NORMA letáku nachází máslo v akci, které je tak oproti ghí levnější minimálně o polovinu. Přepuštěné máslo však podporuje zdraví střev a je vhodnější pro jedince, kteří jsou citliví na laktózu. 

V neposlední řadě je výhodou to, že ghí během zahřívání neprodukuje takové množství škodlivých látek jako právě běžné máslo. I tak jsou ale pro smažení vhodnější kuchyňské oleje, které mají lepší tepelnou snášenlivost. Spíše než na smažení by se tak ghí mělo zužitkovat na pečení nebo vaření při nižších teplotách, kdy pokrmům propůjčí jemnou máslovou chuť.

Jak si doma vyrobit ghí

Zákazníkovi se naskýtají dvě možnosti, buď si může zakoupit klasické máslo v akci, které objeví například v aktuálním NORMA letáku, a ghí si vyrobit sám, nebo si přepuštěné máslo rovnou zakoupí. Pokud se rozhodne pro první variantu, tak je výroba přepuštěného másla poměrně snadná, a hlavně rychlá. 

Klasické máslo se nakrájí na menší kousky, které se vloží do hrnce nebo hluboké pánve, a přivede se k varu. Jakmile začne máslo bublat, přívod tepla se sníží a lžící se odebere všechna vznikající pěna. V hrnci by mělo máslo být přibližně 20 minut, poté se přívod tepla zcela vypne a jakmile bude máslo mírně teplé, nikoliv horké, přecedí se do připravené nádoby. 

Přepuštěné máslo připravené v domácích podmínkách je však, na rozdíl do průmyslově vyráběného, vhodnější skladovat v lednici, nikoliv při pokojových teplotách.

https://svetdnes.cz/wp-content/uploads/2022/06/megumi-nachev-xhounxvvb6s-unsplash-1024x683.jpghttps://svetdnes.cz/wp-content/uploads/2022/06/megumi-nachev-xhounxvvb6s-unsplash-150x150.jpginfo@press-media.czTipyPřepuštěné máslo neboli ghí se v indické kuchyni využívalo odjakživa. V evropských podmínkách se začalo hojně využívat až před několika lety. Doteď však spousta z nás netuší, jaké výhody či nevýhody přepuštěné máslo nabízí a jak by se mělo během přípravy pokrmů zužitkovat. Stejně tak spousta konzumentů tápe nad...Svět Dnes, zprávy z vašeho kraje. Svět Dnes vám přináší zprávy z vašeho kraje, České republiky a celého světa.
Svět Dnes na Facebooku