Řezání vodním paprskem je stále oblíbenější druh obrábění kovů, skla či kamene. Řezat lze takto veškeré materiály, které neutrpí v přímém kontaktu s vodou, a to od tloušťky zhruba 1,5 mm až do 25 centimetrů. Výhodou je vysoká přesnost a jednoduchost.
Jak to funguje?
Princip fungování tohoto řezu spočívá ve stlačení vody na tlak o několika tisících barů. Voda je pak vysokou rychlostí protlačována malým otvorem směrem k materiálu, který má být obráběn. Někdy se voda míchá s abrazivní látkou. Vodní paprsek bývá řízen počítačem, což zaručuje maximální přesnost.
Jaké jsou výhody?
Při řezání vodním paprskem nevznikají v okolí řezu mikrotrhliny ani zabarvení. Jelikož řezání probíhá zastudena, nehrozí zahřátí, které vede k vnitřnímu pnutí a může mít za následek degradaci materiálu. S vodním paprskem se dá stejně dobře přeříznout nerezový plech jako keramika. Dokonce lze řezat i vrstvené materiály s odlišnými fyzikálně chemickými vlastnostmi, takzvané sendviče.
Další nespornou výhodou je možnost provedení řezu v těsné blízkosti hran, čímž se šetří materiál a nevzniká tolik odpadu. Nehrozí vznik polétavého prachu, zdraví škodlivých výparů anebo plynů, jelikož i použitá abraziva jsou přírodního původu. Jde tedy o ekologický způsob obrábění. Nemusíte se obávat vzniku požáru. Při řezání kovů dokonce nedochází ani k typickému zakalení.
Řezání vodním paprskem se doporučuje u materiálů, které mají projít další povrchovou úpravou, protože v místě řezu nevznikají tvrdé karbidy, které by ji znesnadňovaly. Technologie je také velice vhodná k přípravě materiálu pro svařování.
A co nevýhody?
Jednou z nevýhod může být právě kontakt s vodou – je třeba počítat s delší dobou vysoušení. U některých materiálů může po kontaktu s vodou dojít ke změně barvy. Další nevýhodou mohou být vysoké pořizovací náklady, pokud se rozhodnete pro zakoupení stroje. Naštěstí ale není nutné přístroj vlastnit – společnost ALFUN a. s. se o dělení plechů a pásů postará na svých dělicích linkách.