Proč je sushi tak zdravé a kam na něj vyrazit v Praze?

Redakce doporučuje

Jak správně vybrat a postavit dřevěnou terasu?

Dřevěné terasy se dlouhodobě těší značné oblibě, neboť významně...

Jak na izolaci dřevěné podlahy? Praktický průvodce pro dokonalý výsledek

Komplexní návod k tepelné a akustické izolaci podlahy, který...

Moderní trendy v použití nerezového zábradlí v architektuře a stavebnictví

V posledních letech dochází k výrazné proměně architektonických přístupů,...

Canva kurz mění způsob, jak vnímáme vizuální vzdělávání v Česku

Zatímco tradiční vzdělávací časopisy dlouho dominovaly českému trhu s...

Pohodlí v přírodě začíná u správné výbavy

Nikdy nezapomenu na jednu noc v Krkonoších. Měl jsem...

Sushi je zdravou japonskou lahůdkou nejen mezi normálními smrtelníky, ale i mezi vrcholovými sportovci. „Neznám žádného tenistu, který by neměl rád sushi,“ prozradila na svém Twitteru Serena Williamsová.

Víte, proč je sushi tak oblíbené?

Je sushi opravdu tak zdravé, jak se říká?

Maso ryb obsahuje zdraví prospěšné látky, jako například omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro celkové zdraví a pohodu (mimo jiné pomáhají odvracet deprese).

Rýže je zdrojem karbohydrátů a sacharidů, které tělu dodávají energii. Rýžový ocet, který se při vaření rýže přidává, je přírodní antibiotikum a antiseptikum a navíc přispívá k dobrému trávení.

Řasa nori obsahuje řadu minerálů a je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6 a C. Pomáhá k detoxikaci organismu a snížení hladiny cholesterolu.

Když všechny ingredience, které jsou napěchované zdraví prospěšnými látkami, spojíme, zabalíme a nakrájíme, připravíme sushi.

Nejdůležitější je čerstvost a kvalita surovin

Jednou ze zásad skvělého sushi jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Proto je dobré pro konzumaci tradiční japonské pochoutky vybrat takovou restauraci, která se na sushi specializuje. A abyste se neztratili v jídelníčku, pomůžeme vám rozlišit jednotlivé základní druhy sushi:

  • Sushi – Maki: je nejoblíbenějším druhem sushi. Je připravované z rýže, plněné kousky masa nebo zeleniny a zabalené do řasy nori. To vše nakrájené na kolečka.
  • Sushi – California roll: je připravované stejně, jako Maki, akorát naopak. Na povrchu je místo řasy rýže.
  • Sushi – Temaki: neboli sushi v kornoutku. Z řasy je vyrobený kornoutek, který se plní masem a rýží.
  • Sushi – Nigiri: na válečku z rýže je položený kousek ryby, zeleniny nebo vejce.
  • Sashimi: oproti ostatním druhům postrádá rýži a řasu nori. Je to speciální druh sushi, který je tvořený jen plátky ryb.

Kam na sushi v Praze?

Praha je plná sushi restaurací. Kde ale víme, že se skvěle najíte, je restaurace Sushi Upgrade v Opletalově ulici na Praze 1, kde pro vás sushi připraví opravdoví profesionálové a mistři japonské kuchyně s mnohaletými zkušenostmi. Máte to daleko? Využijte jejich rozvoz sushi po Praze a vychutnejte si japonskou atmosféru doma na gauči.

euro