
Nikdo asi nečekal, jak obrovskou změnu přinese nový typ koronaviru. Do této změny spadá také uzavření prakticky všech restaurací, které se však konečně začínají otvírat alespoň skrze okýnka nebo díky jejich zřízeným zahrádkám. Jenže těsně po vypuknutí obávané nemoci si nějakou dobu restaurace nevěděly, co počít. A tak se rozhodly pro rozvoz jídel. Pro rozvoz jídel se rozhodly i ve Frýdku-Místku, kde oblíbená pizzerie STAMAR ve městě Bašta chtěla nadále fungovat alespoň částečně. Jenže i rozvoz jídel musel splňovat přísná hygienická opatření. Víte, jak rozvoz jídel funguje v době koronaviru?
Pro zákazníky se prakticky nic nemění. Jen si tedy musí vzít při předání roušku či si musí jinak chránit své dýchací cesty. Jenže pro restaurace se toho změnilo hodně, i když tedy jen rozvážely jídlo svým klientům.
Rozvozci musí být vybaveni rouškami, dezinfekcí a předává se bez osobního kontaktu
Pokud jste si objednali jídlo, určitě jste i vy byli vyzváni k tomu, abyste objednávku zaplatili předem kartou, případně abyste objednávku zaplatili kartou u kurýra. Je to jedno z mnoha preventivních opatření, jak snížit riziko možného přenosu nemoci.
Jestliže došlo k zaplacení předem, objednávka je předána bez osobního kontaktu. Většinou kurýr počká u dveří a když vás uvidí, objednávku nechává ležet a jde směrem k autu, přičemž samozřejmě kontroluje, že si objednávku přebíráte.
Restaurace kromě toho musely své zaměstnance vybavit potřebným vybavením, a to například dezinfekcí nebo rouškami. I řidiči si zkrátka musí chránit ústa a nos, stejně tak si musí dezinfikovat ruce nebo používat rukavice, aby dál nepřenášeli případné bakterie.
Přísná hygienická opatření už v samotných restauracích
I v samotných restauracích ovšem platí přísná hygienická opatření. Sice se hygienická opatření dodržují prakticky neustále, ale v době koronaviru se na to klade zřetel trochu víc než kdy dřív. Mnohé restaurace doplňují výrobu o pasivní a aktivní opatření, aby případně odhalili zavčasu nemocné zaměstnance. Také se snaží maximálně zvýšit bezpečnost provozu podniku.