Určitě jste už o zemi ohně slyšeli. Při její návštěvě budete obklopeni dlouholetou historií a uměním jejich obyvatel. Věcí, které zde stojí za vidění, není málo. Mezi tradice, které obdivují návštěvníci z celého světa, patří i vyhlášená kuchyně.

Ázerbajdžánská republika se může chlubit mnoha kuriozitami. Proslavená je například tradičním tkaním kobercům. Toto umění, které si její obyvatelé dokonale osvojili, je dokonce zapsáno v dědictví UNESCO.  Velkou raritou a vyhledávanou, dá se říct, atrakcí je specifická kuchyně. Gurmáni ze všech koutů světa se sjíždí do hlavního města Baku, aby ochutnali vyhlášené lahůdky, které přináší širokou paletu neotřelých chutí. Kuchyně se pyšní zejména hojností ovoce, zeleniny, aromatických bylin a nejrůznějšího koření.
Klasikou je například pokrm, zvaný Dolma. Ten představuje vinné listy plněné masem. Nutno dodat, že nejčastěji využívaným masem je skopové nejvyšší kvality. Skopové maso mleté společně s cibulí a rýží se vkládá do čerstvě spařených listů révy, které se následně nechají podusit, aby změkly. Lahůdka se podává společně s jogurtem smíchaným s česnekem. Nesmí samozřejmě chybět chleba.
Chleba je obecně velmi oblíbený a podává se téměř s každým jídlem.

Nesmíme ovšem opomenout ani čaj, který tvoří významnou část ázerbájdžánské kultury. Čaj se totiž podává téměř při jakékoliv příležitosti a je národním nápojem.
Zajímavostí je to, že narozdíl od jiných zemí, nesladí čaj tak, že v něm nechají cukr rozpustit. Ázerbájdžánci, kteří používají karamelizovaný cukr ochucený různými bylinkami, si jej vkládají do úst. Následně skrz něj čaj upíjí, zatímco se cukr v ústech pomalu rozpouští.

Asi nejznámějším dezertem je Pachlava, u nás přeložen jako baklava. Tenká vrstva listového těsta je naplněna drcenými ořechy a medem. Pokud chcete sami ochutnat rafinované chutě, je Ázerbajdžán skvělou volbou. Letecky se tam z České republiky dostanete za přibližně 4 hodiny. Vízum, které je pro přicestování do země nezbytné, se dá lehce zařídit přes internet a obvykle je schváleno během pár dní.

Pokud ovšem cestu do Baku či jiného města této země neplánujete, můžete i tak vyhlášenou kuchyni ochutnat. Přimo v Praze se totiž nachází restaurace, která vám tento gurmánský zážitek dopřeje. Restaurace Caspian nabízí kromě výše zmíněných pokrmů, mnoho lahůdek, na kterých si opravdu královsky pochutnáte. Určitě neváhejte a zavítejte na vyjímečný gurmánský zážitek, o který se kromě jiných, postará šéfkuchař Oktay Nasibov. Díky němu a celému personálu této krásné restaurace, si budete moci vychutnat tradiční lahůdky v příjemné atmosféře společně s hudbou. Více o restauraci a tradičních pokrmech naleznete na stránkách www.caspian.cz/cz.

https://svetdnes.cz/wp-content/uploads/Caspian-1024x768.jpghttps://svetdnes.cz/wp-content/uploads/Caspian-150x150.jpginfo@press-media.czCestováníUrčitě jste už o zemi ohně slyšeli. Při její návštěvě budete obklopeni dlouholetou historií a uměním jejich obyvatel. Věcí, které zde stojí za vidění, není málo. Mezi tradice, které obdivují návštěvníci z celého světa, patří i vyhlášená kuchyně. Ázerbajdžánská republika se může chlubit mnoha kuriozitami. Proslavená je například tradičním...Svět Dnes, zprávy z vašeho kraje. Svět Dnes vám přináší zprávy z vašeho kraje, České republiky a celého světa.
Svět Dnes na Facebooku
  • 24
    Shares