Káva nebo čaj? – Účinky na organismus a příprava sypaného čaje

Redakce doporučuje

Jak správně vybrat a postavit dřevěnou terasu?

Dřevěné terasy se dlouhodobě těší značné oblibě, neboť významně...

Jak na izolaci dřevěné podlahy? Praktický průvodce pro dokonalý výsledek

Komplexní návod k tepelné a akustické izolaci podlahy, který...

Moderní trendy v použití nerezového zábradlí v architektuře a stavebnictví

V posledních letech dochází k výrazné proměně architektonických přístupů,...

Canva kurz mění způsob, jak vnímáme vizuální vzdělávání v Česku

Zatímco tradiční vzdělávací časopisy dlouho dominovaly českému trhu s...

Pohodlí v přírodě začíná u správné výbavy

Nikdy nezapomenu na jednu noc v Krkonoších. Měl jsem...

Někdo si neumí bez kávy představit den. Rychle vás nakopne a probudí. Máte pocit, že bez ní nepřežijete den. Ale co takhle zelený čaj?

Zelený čaj pochází z Indie a Číny. Již od starověku je tam znám svými účinky. Díky antioxidantům prospívá celému organismu, šetrně detoxikuje, obsahem kofeinu se stává osvěžující a zdravější náhražkou kávy, která příliš dráždí žaludek a pro osoby se žaludečními vředy je naprosto nevhodná.

Zelený čaj naopak působí blahodárně na žaludek a celý trávicí trakt a povzbuzující účinek je dlouhodobý, zatímco u kávy dochází k rychlé stimulaci, která však netrvá dlouho.

Málokdo ví, že zelený čaj působí i proti zubnímu kazu, protože obsahuje fluor. Káva spíše způsobuje nepěkné zbarvení zubů.

 

Používá se také jako podpůrný prostředek k hubnutí, protože urychluje metabolismus.

Velmi významné je, že tato rostlina působí jako prevence proti rakovině, proti vysokému cholesterolu a infarktu myokardu, prospívá cévám a v neposlední řadě studie potvrzují účinky proti stárnutí. Zkrátka, účinky se projeví i na vaší pleti a uberou vám pár let, a to i díky vitaminu E a C, který obsahuje ve velkém množství a tím také chrání proti infekčním chorobám v zimě. V létě namísto nezdravých limonád, si zase můžeme dopřát čaj s ledem a popíjet ho celý den. Většina čajů je „vícenálevových“, tzn., že po vypití čaje lístky můžeme znovu zalít, a to i vícekrát.

Pro přípravu čaje je ideální keramická konvička se sítkem a čajová miska. K dostání jsou i různá sítka, proutěná i kovová. Můžeme si ho však připravit i bez sítka. Použijeme doporučené množství, které si můžeme upravit dle potřeby a požadavků na sílu čaje.

Vodu uvedeme k varu, avšak nezaléváme vařící vodou, nýbrž vodou pouze na okraji varu. Zničili bychom jinak nejen chuť, ale i obsah cenných látek. Pak již můžeme servírovat ve stylové keramice či porcelánu. Dobrou chuť pro zdraví!

euro