Milujete aromatickou vůni levandule? Učarovala vám fialová a nemůžete se ji nabažit jak v interiéru tak na zahradě nebo balkonu? Pak je pro vás ideální rostlinou – bylinou levandule. Je nenáročná, má rada sluníčko (na slunných místech má dokonce intenzivnější barvy) a nemusíte se bát, že by nevydržela nějaký čas bez zálivky. Přesto je pár pravidel, která je dobré dodržovat, abyste se mohli každý rok radovat z hustých keříků rostlinek plných nádherných květů a tolik charakteristické vůně.
Dostatek sluníčka a nůžky
Jak už jsme psali, levandule má ráda sluníčko a půda by měla být spíše propustná než hutná, ve které se drží voda. Pro levanduli je zcela zásadní zastřihávání. Když odkvete je třeba ji zastřihnout, ideální jsou ostré zahradnické nůžky, které povedou čistý řez. Minimálně dvakrát do roka je tedy třeba odstřihnout oschlé a odkvetlé části a levandule se vám pak odmění hustými keříky zářícími různými odstíny lila barvy.
Množení na podzim nebo na jaře
Pokud byste rádi rozmnožili své stávající rostliny levandule a zasadili je třeba i do květináčů na balkon či jiná místa na zahradě, pak právě podzim je ideální pro její řízkování. To je třeba provádět z nekvetoucích částí levandule. K množení levandule je také možné použít semena sesbíraná po odkvětu. Ta potom sázejte až na jaře (v březnu), nejprve do truhlíků na místě, kde je stálá teplota kolem 20 stupňů. Až povyrostou, silnější sazenice potom můžete přesadit na zahradu nebo v truhlíku nechat na balkoně či terase.
Levandule do kuchyně, do skříně i jako lék
Květy levandule mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Využívají se jak v kosmetice, zejména pro své hojivé a relaxační účinky. Mohou být ale také součástí vonných esencí a navodit tak příjemnou atmosféru. Usušená levandule ve svazcích může dobře posloužit k odpuzení šatních molů a navíc skříň a vše v ní provonět svou krásnou vůní. Jako bylina je také využívána v kuchyni, hodí se například k masu nebo jako nápoj je nyní oblíbenou příchutí do domácích limonád a čajů.