Káva jako účinná prevence civilizačních chorob

Redakce doporučuje

Revoluční tarif Fintovka od Fonergy

V dnešním neustále se měnícím energetickém prostředí je klíčové...

Proč je dobré zařadit omega-3 mastné kyseliny do každodenního života?

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi esenciální tuky, což znamená,...

Jistě jste slyšeli o celé řadě negativních účinků, které má konzumace kávy na lidské zdraví. Ať už se jedná o její jpg7305dehydratační účinky nebo to, jak ovlivňuje krevní tlak a není tedy vhodná pro ty, kteří trpí kardiovaskulárními chorobami a mnoho dalšího. Dovolte nám tyto mýty vyvrátit a obhájit tak kávu, která je pro mnohé z vás závislostí a radostí na každodenní bázi. Oba výše uvedené mýty, stejně tak jako mnohé další totiž nikdy nebyly žádnou z vědeckých studií prokázány. Ba právě naopak. Mnohé studie a výzkumy potvrzují, že káva má nesčetné množství blahodárných účinků a velmi dobře dokáže snížit riziko výskytu některých civilizačních chorob.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, odborný garant Institutu kávy potvrzuje „Pozitivní vliv na lidský organizmus je u konzumace rozumného množství kávy dokázán mnoha výzkumy, přičemž doporučované množství je přibližně 300 mg denně. To odpovídá čtyřem až šesti šálkům,“ A dále dodává, že káva je skutečně v posledních letech doporučována jako prostředek účinné prevence, protože:  „Kofein má preventivní účinky například ve vztahu k astmatu či srdečním onemocněním. Zkoumají se také jeho možnosti využití v boji s Alzheimerovou chorobou či s diabetes mellitus II.typu,“

Již více než 100 let se kofein používá v boji proti astmatu, jeho chemický vzorec je totiž svým složením velmi podobný léku, které se k léčbě této choroby používají. Pomáhá totiž rovněž otevírat dýchací cesty. Pokud se například pacient dostane do situace, kdy nemá k ruce své léky a dostane astmatický záchvat, několik doušků velmi silné kávy mu skutečně může zachránit život než se dostane do rukou lékařů.

jpg1849I v boji proti cukrovce II. typu (diabetes mellitus II. typu), která je typickou civilizační chorobu by káva mohla působit jako vhodný prostředek prevence. Americká studie se zabývala souvislostí konzumace kávy a slazených nápojů se vznikem diabetu II. typu. Bylo prokázáno, že lidé, kteří konzumovali více než 4 šálky kávy denně měli riziko vzniku této choroby až o 67% nižší než ti, kteří kávu nepili.

V neposlední řadě je kávy vkládáno mnoho nadějí v boji proti Alzheimerově chorobě. Bylo totiž prokázáno, že káva má prokazatelně pozitivní účinky na paměť seniorů. Dle výzkumu, který prováděla Lékařská univerzita v Lisabonu, měli senioři, kteří konzumovali 3 šálky kávy denně lepší paměť než ti, kteří pili menší množství. Což dokazuje dlouhodobý pozitivní účinek kofeinu na lidskou paměť a vyvrací mýtus, že účinky kávy jsou pouze krátkodobé, kdy dokáží zvýšit bdělost a snížit únavu.

Nepijte tedy každý šálek kávy s pocitem provinění! Naopak, vychutnávejte jej s vědomím, že kromě lahodné chuti, dopřáváte svému tělu i celou řadu prospěšných látek.

 

euro