Mnozí z nás se nemohou každoročně dočkat, kdy už konečně přijde. Kdy už tu bude. Co? Kdo? No přece sezona melounů. Už žádné kilo za stovku, aby vám při pomyšlení na takovou cenu dokonale zhořklo každé sousto. Konečně přišel čas, kdy můžeme směle konzumovat meloun každý den. A ostatně, proč ne, vždyť meloun je skutečně zdravý. Pokud máte problém s dodržováním pitného režimu, meloun je svou podstatou ideálním pomocníkem. Obsahuje totiž 90% vody a tak si můžete být jistí, že vám zažene žízeň a bude mít doslova blahodárný vliv na vaši pokožku. Mluvíme o melounu vodním, cukrové melouny mají o něco vyšší poměr cukru, ale jsou také bohaté na spoustu vitaminů.

meloun - kantalupCo vše obsahují a jak moc mohou vašemu zdraví prospět? V obsahu vitaminu C a A rozhodně vede cukrový meloun Kantalup (ten s oranžovou dužinou), vitamin A je velice zásadní pro dobrou imunitu, zdravé zuby, pokožku a kosti a mnoho dalšího. Dalším z vitaminů, které lidskému tělu nabídne tento meloun je draslík, minerál, velmi důležitý pro správnou funkci srdce. Červená barva melounu vodního je způsobena lykopenem, mocným antioxidantem, který chrání lidské buňky před rakovinou a dalšími chorobami. A navíc je ideálním pomocníkem při redukční dietě, obsahuje hodně vlákniny a dokáže nejen osvěžit, ale i zasytit.

A jaké druhy melounů vlastně obvykle můžeme v obchodě nebo případně na dovolené ochutnat? Kromě melounu vodního, který je u nás historicky nejběžnější existuje ještě několik druhů melounů cukrových. Mezi ně patří již zmíněný Kantalup, dále je to Honeydew s výrazně žlutou slupkou a nažloutlou dužinou, Galia a Ogen přicestovaly z Izraela, aby nás ohromily svou jedinečnou chutí. Zbývají Cavalion z Francie a poslední v řadě Charentais. Každý z nich rozhodně stojí za ochutnání a právě teď, v období léta i na tyto melouny bývají často akce. Úžasně se hodí do salátů, k masu a sýrům, vyzkoušejte je všechny, stojí za to.

Svět Dnes na Facebooku